Utsikten Kunstsenter

Følg oss på Facebook YouTube RSS

Kalender

Kontaktinfo

UTSIKTEN Kunstsenter er et regionalt kunstsenter for kunst og teknologi på Sørlandet beliggende i Kvinesdal, kun 20 minutter fra Lyngdal og Flekkefjord.

Kunstsenteret arrangerer jevnlig kunstutstillinger, konserter og workshops.

UTSIKTEN
er et konsept som består av UTSIKTEN Kunstsenter, UTSIKTEN Hotell og UTSIKTEN Golfpark.

Salgsutstilling med Leiv Knibestøl.

?????????

Salgsutstillingen med Leiv Knibestøl sine bilder pryder veggene i foaje, restaurant, galleri og møterom på The Bølgen & Moi Hotel, Utsikten.

Det å besøke Leiv Knibestøl i hans galleri for første gang, tror jeg er en surrealistisk opplevelse for mange. Også for meg. Det som fra utsiden ser ut som en helt vanlig gammel låve, blir i det du entrer låvedøren til noe helt annet. Det er en verden som åpner seg opp der inne. En verden av farger og lys. Det er høyt under taket i hovedgalleriet, hvite, lyssatte vegger med Leiv kjente motiver tett i tett, fra tak til gulv. Det er mye å ta inn, og mange gjør sikkert det samme som meg at de overser skissene på bordene. Men denne vårdagen var det disse motivene som fanget min interesse.

Jeg begynte å bla i de utallige tegningene, og innså ganske raskt at her var det en side av Knibestøl sitt kunstnerskap som var helt ukjent for meg. Jeg hadde ikke sett noe av dette på Kvina Kunstnerlag sine årlige høstutstillinger, eller på andre utstillinger.
Jeg hadde sette mange av Knibestøl sine malerier de siste årene etter at Utsikten Kunstsenter ble etablert, og jeg fikk oppgaven som kurator for senteret. Til og med på en reise til Paris fikk jeg oppleve noen av Leivs malerier i et galleri langs Chans Elise. Det var spesielt og se motiver fra Kvinesdal, som også er min hjembygd, på et galleri i Frankrikes hovedstad. En ser plutselig det hele med helt nye øyne, når det settes inn i en bredere kontekst. Og det var på mange måter det jeg opplevde der jeg stod på gallerilåven til Knibestøl i Kvinesdal, denne vårdagen et tiår senere. I utallige tusj tegningene fra 60-tallet, fram mot 90-tallet, så jeg referanser og et slektskap til andre epoker og kunstnere, enn det jeg før har sett.

Det var en spennende oppdagelse som ikke lot meg i fred. Det ble en begynnelse, en begynnelse til denne utstillingen som nå presenteres på UTSIKTEN Kunstsenter

Foto Solfrid S.Økland

Foto Solfrid S.Økland

Leiv Knibestøl , f. 30.01.1937

Leiv Knibestøl er født og oppvokst på Knibestøl i bygda Kvinesdal i Vest Agder. Her fattet han tidlig interesse for tegne- og malerkunsten, men valgte allikevel medisinstudiet som yrkesretning da han på slutten av femtitallet flyttet til hovedstaden. Etter flere års studier ble han rammet av sykdom, og det var i denne perioden at behovet for å utrykke seg kunstnerisk ble sterkere. Etter et års kveldskurs ved Statens håndverk- og kunstindustriskole i 1963, gikk han videre som hospitant ved samme sted. I den kunstfaglige verden av lys og farger var det at Knibestøl fant sitt livskall. Han studerte videre, blant annet ved Kunstskolen i Trondheim på tidlig syttitall. Sykdommen preget hans virke i store perioder de første tiårene, og la sine begrensninger på hans arbeid, men vi ser også at sykdomsperioden ga innhold og tematikk til hans kunstnerskap. Knibestøl fant etter hvert også fram til sitt poetiske utrykk. Det har fulgt hans virke helt fram til i dag. Han ga nylig ut sin tiende diktsamling. Knibestøl er medlem av både Norsk Forfattersentrum og Agder Litteraturlag, i tillegg til Norske Billedkunstnere og Unge Kunstneres Samfund.
På Galleri 43 i Flekkefjord hadde Leiv Knibestøl sin første separatutstilling på slutten av syttitallet. På begynnelsen av åttitallet flyttet han for godt tilbake til barndomshjemmet i Kvinesdal, hvor han siden har arbeidet som kunstner og forfatter. Han har vært medlem av det lokale kunstnerlaget i over tretti år, der han også i lange perioder har hatt ansvaret som styreleder. Han har stilt ut på de fleste av Kvina Kunstnarlags utstillinger i hjembygda og vært med flere ganger på Sørlandsutstillingen. Men det er ikke bare lokalt at Knibestøl har hatt sitt virke. Selv om han ikke liker å reise, har maleriene hans blitt vist på utstillinger i Sveits, Frankrike, Slovenia og De forente arabiske emirater. For de som har fulgt han de siste årene, er det først og fremst som maler han har markert seg. Han er kjent for sine landskapsmotiver i en lys palett. I denne boken som følger separatutstillingen «RE-spons/trospektiv/design/produksjon» på Utsikten Kunstsenter, er det med et visst retrospektivt blikk at vi ser tilbake på den første perioden i hans kunstnerskap, der tegning var en mer framtredende del av hans virksomhet.

Del denne siden:
Sidene er levert av AESTON® | Logg inn