Utsikten Kunstsenter

Følg oss på Facebook YouTube RSS

Kalender

Kontaktinfo

UTSIKTEN Kunstsenter er et regionalt kunstsenter for kunst og teknologi på Sørlandet beliggende i Kvinesdal, kun 20 minutter fra Lyngdal og Flekkefjord.

Kunstsenteret arrangerer jevnlig kunstutstillinger, konserter og workshops.

UTSIKTEN
er et konsept som består av UTSIKTEN Kunstsenter, UTSIKTEN Hotell og UTSIKTEN Golfpark.

Førlands Museum

UTSIKTEN

Sommeråpent fra 25. juni – 2. august.

Åpent hver dag fra 13 00 – 17 00. Mandager stengt.

Guidet omvisning. Fri entré.

Ytterst på Utsikten ligger Marcelius Førland sin kunstnerbolig og atelier. Boligen har i mange år fungert som museum, og har et rikt utvalg av Førlands malerier. Kristian Marcelius Førland (31.mars 1891 – 11.juni 1978) er Kvinesdals mest kjente kunstmaler. Han vokste opp på Lille Nordhelle på Kvinesheia. Førland fattet tidlig interesse for kunsten, og hans mål var å bli kunstner selv.

I 1908-1909 fikk han sin første tegneopplæring ved Seattle School for Painting and Drawing. Etter dette reiste han til Kristiania som elev ved Statens Håndverks – og Kunst-industriskole, og i 1911-1915 studerte han ved Kunstakademiet i Kristiania.
I studietiden møtte han Helga Amalie Lunde fra Kongsvinger. Hun var utdannet fotograf og arbeidet hos den kjente fotografen A.B Wilse fra Flekkefjord. Marcelius og Helga giftet seg i 1918.

Marcelius Førland malte portrett-  og landskaps-bilder inspirert av realismen og den franske impresjonismen. Christian Krogh var en stor inspirasjon for Førland, både gjennom sin kunst og personlighet. Motivene for landskapsmaleriene er som regel hentet fra Kvinesdal, og kunstneren hyllet naturen gjennom bildene sine. Fargemessig utviklet han seg fra å være grå og dyster i begynnelsen av sin karriere, til å bli mer lystig og fargerik mot slutten av sitt liv.

Blant Førlands mest kjente verk finner vi altertavlene i Kvinesdal kirke, Hidra kirke og Netlandsnes kapell. ”Byen og havnen” til Nordea-banken i Kristiansand, ”Adam og Eva” som tilhører Christiansands Kunstforening og hans mange portrettbilder av ordførere i Kristiansand og Kongsvinger. Kvinesdal kommune har sikret seg mange av hans verker, disse står utstilt i kunstnerboligen på Utsikten.

Fra hans bolig og atelier ytterst på Utsikten hadde han enestående utsyn til Fedafjorden og heia han hadde så kjær. Boligen bygde Førland selv med hjelp fra lokale tømrere i 1932. Mang en person i Kvinesdal mente at han var gal som satte huset på et slikt sted, men huset står like godt den dag i dag. Kunstnerboligen er bevart slik den var da kunstnerparet levde, og har i mange år fungert som museum med et stort utvalg av Førlands malerier.

Museet er også tilgjenglig for besøk og omvisning ellers i året for skoleklasser og grupper.

Under finner du diverse presseomtaler av Førlands Museum – fra åpningen av Utsikten Kunstsenter og fram til i dag.
Klikk på bildene for å forstørre dem.

Del denne siden:
Sidene er levert av AESTON® | Logg inn